Medische Encyclopedie – Apotheek Axel – Axel

Apotheek Axel

Apotheek Axel

De Ruyterstraat 1 4571BW Axel Tel:0115-562888

Welkom bij Apotheek Axel

Welkom op onze website! U kunt hier 24 uur per dag informatie vinden over geneesmiddelen en gezondheid. Ook hebben wij een uitgebreide zelfzorgwijzer online met advies over het gebruik van vrij verkrijgbare zelfzorgmiddelen bij een aantal veel voorkomende aandoeningen.

Wat vindt u verder op onze website? Lees over ons team, onze openingstijden en hoe en waar u ons kunt bereiken.

We beschikken ook over een afhaalautomaat voor geneesmiddelen. De automaat bevindt zich aan de achterzijde van de apotheek aan het parkeerterrein aan de zijde van de Kanaalkade. U kan hier 7 dagen op 7 dagen 24uur per dag uw van tevoren bestelde geneesmiddelen ophalen. Klik hier voor meer informatie over de ServiLocker.

Medische Encyclopedie

Inhoud

Genderdysforie

Wat is genderdysforie?

Mensen met genderdysforie hebben het gevoel dat het geslacht waarmee ze zijn geboren niet bij ze past.

Bij sommigen is dit gevoel zo sterk dat ze hiervoor een behandeling in het ziekenhuis krijgen. Deze behandeling kan bijvoorbeeld in de vorm van hormonen of een operatie zijn. Niet iedereen krijgt een behandeling en voor ieder persoon met genderdysforie zal een traject anders gaan.

Genderdysforie komt voor bij personen van elke leeftijd.

Genderdysforie kan soms voor psychische klachten zoals angst en depressie zorgen. Dit komt onder andere doordat personen met genderdysforie zich onbegrepen of "anders" voelen.

Voor meer informatie over genderdysforie kunt u kijken op umcg.nl of op transvisie.nl.

Kan ik er zelf iets tegen doen?

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

  • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

  • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

  • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

  • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

  • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

  • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

  • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiƫnten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

  • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

  • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?

Welke medicijnen worden gebruikt bij

Estradiol
Bij transvrouwen schrijven artsen vaak estradiol voor. Dit zorgt onder andere voor borstvorming, afname van lichaamsbeharing en een verandering van de vetverdeling. U gebruikt estradiol meestal in de vorm van tabletten of pleisters.

Testosteron
Bij transmannen schrijft de arts vaak het mannelijk hormoon testosteron voor. Het stimuleert de ontwikkeling van geslachtskenmerken, zoals baardgroei, meer spiermassa en een lage stem. Artsen schrijven testosteron meestal voor in de vorm van injecties.

Triptoreline
Triptoreline is een hypothalamushormoon. Hypothalamushormonen remmen de aanmaak van vrouwelijke en mannelijke geslachtshormonen. Het geven van hypothalamushormonen zorgt voor het stilzetten of vertragen van de puberteit. Deze middelen worden hierom ook wel puberteitsremmers genoemd. Bij transjongens zorgt triptoreline voor het remmen van borstgroei en de menstruatie. Bij transmeisjes zorgt het voor het remmen van haargroei, voor stemverlaging en voor het breder worden van de schouders en kaak.

Terug naar overzicht